У період з 07.10.2013 по 11.10. 2013 року студентами-консультантами  Юридичної клініки Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» за підтримки Головного управління юстиції Харківської області було проведено вже традиційний для клініцистів захід  - „Тиждень права” -  з нагоди святкування Дня юриста. У рамках цього заходу студентами – консультантами було проведено ряд правоосвітніх лекцій для школярів різного віку на правову тематику.
Консультантами було відвідано близько десяти шкіл різних районів міста Харкова, під час яких проведено порядку п’ятнадцяти лекцій. Серед слухачів були як абітурієнти (16-17 років), так і представники середньої школи ( 13-15 років), а також учні молодших класів. 
Так, наприклад, для учнів Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 136 проведено правовий діалог на тему: «Ти не правий, якщо не знаєш свої права». Діалог був побудований з учнями, які тільки вливаються в повсякденне життя і побут, на наш погляд, він пройшов вдало. Про це свідчить багато цікавих питань і вирази обличчя, з яким на нас дивились діти.http://justic.kh.ua/home_2_167/
Також ми, студенти-консультанти, Юридичної клініки, провели лекцію на тему «Інтернет - шахрайство» у харківській вечірній школі №3. Тема є надзвичайно важливою для сучасної молоді через теперішню поширеність Інтернету. Учні 10-11 класів були дуже задоволені, задавали питання, наводили приклади з власного життя. Діти виявили зацікавленість у питанні про те, як спілкуватися з міліцією, на що також отримали відповідь, яка їх повністю задовольнила. Учні, вчителі та студенти були задоволені проведеним заходом. 
  А для учнів молодших класів Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 176 було проведено відео лекцію на тему: «Права людини-твої права», якою ми показали, що діти мають багато прав від самого народження.  http://justic.kh.ua/home_2_178/
Кожна лекція супроводжувалась спеціально підготовленими консультантами презентаціями. Лектори будували свої виступи  у формі діалогу, обговорення і конструктивної дискусії для більш ефективного засвоєння слухачами інформації. Це мало свої результати; школярі ставили питання, наводили приклади з власного життя, занотовували найважливішу інформацію, приймали активну участь в обговоренні питань теми лекції.http://justic.kh.ua/home_2_175/
Консультанти ставили за мету донести до школярів ідею необхідності дотримання закону, поваги не тільки до своїх, але і до прав інших осіб, необхідність проявляти толерантність і взаємоповагу у будь-яких правовідносинах, а також необхідність вирішення конфліктів мирним шляхом. Учнів знайомили з сутністю понять правосвідомість та правова культура, і, як показали результати лекцій, учні успішно засвоювали запропонований матеріал.
Консультанти і надалі планують здійснення подібних право освітніх заходів за для ознайомлення молодшого покоління з його правами, обов’язками. 

Крім того, у межах проведення Тижня правової освіти населення відділом правової роботи, правової освіти та систематизації законодавства Головного управління юстиції в Харківській області разом з консультантами Юридичної клініки 11.10.2013 року було здійснено прийом громадян в громадській приймальні бібліотеки імені Короленка стосовно різноманітних  юридичних питань. Захід пройшов досить успішно, до консультантів звернулося чимало людей, підготовкою і наданням консультацій для яких вони власне зараз і займаються. Цей захід, з огляду на успішність його проведення, планується повторювати періодично.
За результатами проведених лекцій консультантам  надали подяки, а також маємо прекрасний фото звіти про проведені заходи. Із упевненістю можна сказати, що «Тиждень права» пройшов продуктивно як для наших студентів так і для аудиторій, які нас приймали, чим ми і задоволені.


Ім’я автора не додане


Коментарів нема